Solarna javna rasvjeta

Osnovni princip rada solarne rasvjete je taj da fotonaponski FN modul koji se nalazi na vrhu stupa pretvara sunčevo zračenje u električnu energiju koja se akumulira u baterije. Samo akumuliranje se elektronički nadzire preko regulatora koji održava napona punjenja akumulatora u dozvoljenim granicama, te štiti baterije od oštećenja koja može uzrokovati over-charge tako da kada se baterije napune regulator automatski prekida daljnje punjenje.

Već neko vrijeme solarna javna rasvjeta se pokazala kao vrlo isplativo, ekonomično i trajno rješenje u mnogim situacijama gdje je dovođenje el. mreže preskupo ili je teren nezahvalan za postavljanje kabela ili elektrifikacijskih stupova. Također princip osvjetljavanja prometnica (od autoputa do lokalnih cesta), parkirališta, autobusnih čekaonica, šetnica, parkova i drugih javnih površina predstavljaju područja na kojima je moguća realizacija postavljanja sustava solarne javne rasvjete.
Gledano s ekonomske strane instalacija klasične ulične rasvjete, tamo gdje nema elektroenergetske mreže u blizini, povisuje drastično cijenu zbog kopanja, preasvaltiranja, duljine kablova i dalekovoda. Instalacija ulične rasvjete nema takvih problema zato jer je jednostavna i brza. Pošto je autonomna od elektroenergetske mreže ne smeta joj black out elektroenergetske mreže. Posebna proizvodna tehnika čini ga sigurnim od vandalskih cinova, pokušaja krade i atmosferskih prilika kao što su jaki udari vjetra, tuca, itd.

Prednosti solarne javne rasvjete:
– nema kopanja, polaganja kablova ili montiranja elektrifikacijskih prijenosnih stupova
– jednostavna realizacija projekta zahtjeva minimalne potrebe za ljudskim resursima
– nema devastiranja okoliša
– jednostavnost prenosivosti sustava
– nema potrebe za instalacijom golemih trafoa
– ekološka prihvatljivost jer se primjenom solarne tehnologije čuva
okoliš
– nema računa za struju

O rasvjetnom tijelu:
Kao rasvjetno tijelo neke od izvedbi solarne javne rasvjeta ne koristi klasične žarulje već LED tehnologiju. LED tehnologija rasvjete je nešto što će sigurno za nekoliko idućih godina pospremiti žarulje kakve znamo do sada u muzeje. LED je kratica od LIGHT EMITTING DIODES, dioda kao poluvodički element koji emitira svjetlost! LED je čvrsto fizičko tijelo, poluvodički element koji električnu energiju pretvara direktno u svijetlost za razliku od žarulje koja mora proizvesti toplinu koja onda daje svjetlost. LED pretvara električnu energiju u fotone koje onda vidimo kao svjetlost. LED rasvjeta ima čisto svjetlo bez UV zračenja i mogućnost produciranja preko dva milijuna različitih nijansi i boja. Lako se postavlja, kompaktan je i omogućava daljinsko upravljanje, a vijek trajanja iznosi impresivnih 50 tisuća sati!

Centar za postavke privatnosti

Koristimo kolačiće

Koristimo kolačiće (eng. „cookies“) za pružanje boljeg korisnickog iskustva. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.

Što je kolačić?
Kolačić je informacija spremljena na Vaše racunalo od strane web stranice koju posjetite. Kolačići obicno spremaju Vaše postavke, postavke za web stranicu, kao što su preferirani jezik ili adresa. Kasnije, kada opet otvorite istu web stranicu internetski preglednik šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici. Ovo omogucava stranici da prikaže informacije prilagodene Vašim potrebama.
Kolačići mogu spremati širok raspon informacija. Ipak, sve informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogucite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im niste omogucili i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem racunalu. Zadane aktivnosti spremanja i slanja kolačića Vama nisu vidljive. Ipak, možete promijeniti postavke internetskog preglednika tako da sami odaberete hocete li odobriti spremanje kolačića, da automatski pri zatvaranju internetskog preglednika obrišete spremljene kolačiće i slicno.

Kako onemoguciti kolačiće?
Iskljucivanjem kolačića odlucujete da li hocete dopustiti pohranjivanje kolačića na vašem racunalu. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u postavkama vašeg internetskog preglednika.
Ako onemogucite kolačiće, necete moci koristiti neke od funkcionalnosti na našim web stranicama.

Kakve kolačiće koriste naše stranice i zašto?
Naše stranice koristi kolačiće s primarnim ciljem kako bi naše web stranice vam omogucile bolje korisnicko iskustvo. Kolačići se koriste za pamcenje korisnickih podataka i postavki.

Kakvi još kolačići postoje na našim stranicama?
Postoji nekoliko vanjskih servisa koji korisniku spremaju limitirane kolačiće. Ovi kolačići postavljeni su za normalno funkcioniranje odredenih mogucnosti koje korisnicima olakšavaju pristup sadržaju. Trenutno omogucujemo kolačiće društvenih mreža (Facebook), servisa za mjerenje posjecenosti (Google Analytics i Gemius Audience) te oglašivackih mreža poput Google AdSensea.

Dodatne informacije
Trenutno postoji nekoliko web-stranica za iskljucivanje pohranjivanja kolačića za razlicite servise. Više informacija možete saznati na sljedecim poveznicama:
http://www.allaboutcookies.org/
http://www.youronlinechoices.eu/
http://www.aboutads.info/choices/